COLEGIUL NATIONAL

GHEORGHE VRANCEANU

Evenimente Proiecte

2BSafe


În perioada 8-14 decembrie, Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu” din Bacău a fost gazda primei adunări internaționale din cadrul proiectului Erasmus+ „2Bsafe(Browsing and Bullying Safe)” numărul 2019-1-RO01-KA229-063113_1 pe care îl coordonează. Acest proiect este finanțat de către Comisia Europeană și are o valoare totală de 159.036 euro din care colegiului băcăuan îi revin 36.385 euro. El se va desfășura pe o perioadă de doi ani, între 2019 si 2021.

La acest proiect participă școli din Finlanda, Luxemburg, Macedonia de Nord și Spania. Câteva dintre obiectivele sale sunt: conștientizarea fenomenelor de discriminare și bullying; educarea despre cum trebuie reacționat în caz de bullying, cum se recunosc știrile false, cum se folosesc în siguranță platformele sociale, comunicarea on-line și crearea unui grup de suport pentru victimele discriminării și categoriile dezavantajate.

Activitatea 2Bsafe se desfășoară pe 2 direcții: Safe Browsing și Bullying Safe. Participanții implicați în Safe Browsing se ocupă de partea de comunicare: compun reguli de comunicare în siguranță, explică cum trebuie făcut un profil pe rețelele de socializare, dar abordează și fenomenul de fake news și impactul social al acestuia. În același timp, cei din cadrul Bullying Safe se ocupă de direcția anti-bullying si discriminare: vor crea și vor prezenta o piesă de teatru pe acest subiect într-un festival de teatru, vor face un set de reguli despre cum se reacționează în caz de hărțuire sau discriminare și vor crea un grup de suport pentru victimele bullyingului și discriminării.

Prima întâlnire din cadrul proiectului a avut loc la Bacău, unde pe parcursul a cinci zile peste 50 de elevi si profesori români și străini deopotrivă au luat parte la activități si workshopuri legate de scopul 2Bsafe. Astfel, participanții au devenit conștienți de felul în care fenomenul de bullying se manifestă în diferite medii, de efectele dăunătoare ale acestuia și de metodele utilizate pentru a-l combate. Totodată, s-a discutat despre identificarea unei știri false și despre ce trebuie făcut în momentul în care o știre de acest fel este întâlnită.

În același timp, reuniunea din Bacău a constituit un schimb intercultural în care participanții au avut ocazia de a intra in contact cu alte mentalități, comportamente și viziuni decât cele cu care erau obișnuiți. Pentru oaspeți, Bacău si România s-au dovedit a fi surprinzătoare atât prin ospitalitatea românilor cât și prin frumusețea țării și a orașului. Mai jos, sunt câteva dintre impresiile celor care au fost aici, care ne-au văzut așa cum suntem și pe care ne bucurăm că i-am avut ca oaspeți.

„Când am aflat că voi veni in România, am fost încântat deoarece mi s-a oferit ocazia să vizitez această țară. Oamenii sunt drăguți, iar orașul este frumos.”

„Nu credeam că oamenii vor fi atât de amabili, chiar nu ne așteptam la asta. De asemenea, nu am fi zis ca țara va fi atât de frumoasă și traiul oamenilor atât de indestulat. Ne-a plăcut foarte mult arhitectura orașului si felul în care este decorat pentru Crăciun. Vizita în România a fost o experiență uimitoare pe care o vom repeta cu sigurantă.”

„Dacă le-aș putea transmite ceva romanilor, le-aș spune să lase deoparte negativismul și să fie mai mândri de țara lor care este un loc foarte frumos.”