COLEGIUL NATIONAL

GHEORGHE VRANCEANU

Evenimente Proiecte

Use Of IT


Întâlnirea din Cipru

În perioada 24 februarie – 26 februarie 2015 a avut loc în Cipru – Limassol cea de-a doua întâlnire din cadrul proiectului WHAT'S THE USE OF IT?.

În cadrul ședințelor de lucru ce s-au desfășurat la Colegiul B’ Techniki Scholi Lemesou, echipele țărilor participante – România, Spania,Croația și Cipru au prezentat modalitățile în care funcțiile matematice pot fi aplicate în viața reală.

Astfel, cu ajutorul mijloacelor moderne de predare cât și a platformelor online, au fost realizate planuri de lecție pentru diverse discipline și domenii în care funcțiile sunt prezente mai mult sau mai puțin evident.

Echipele au dovedit creativitate și seriozitate, reușind prin materialele pregătite să demonstreze că lecțiile pe care le vor realiza la clase ating obiectivele pe care proiectul și le propune, dintre care cel mai important este conștientizarea în rândul elevilor a faptului că funcțiile matematice au o arie de aplicabilitate foarte mare, fiindu-le utile în nenumărate domenii, de la fizică și anatomie până la activități cotidiene, precum calcularea bugetului personal.

Echipa României a fost reprezentată de coordonatoarea proiectului, prof. Cristina Andrei, împreună cu alte cadre didactice tot de la Colegiul Național Gheorghe Vrănceanu, respectiv prof. Gabriel Andrei, Anca Rafiroiu, Cristian Ovidiu Merticaru, Andrei Popa și Bianca Balaban.

Gazdele extrem de primitoare au avut în vedere și latura cultural-istorică a proiectului, incluzând în program și vizite la siturile arheologice din Paphos, la sătucul Omodos unde tradiția cirpiotă se păstrează neschimbată, cât și în munții Troodos.

Următoarea etapă a proiectului va avea loc în luna mai în Turcia.

Întâlnirea din Spania

În perioada 19-24 octombrie 2015, Colegiul naţional „Gh. Vrănceanu” a desfăşurat o nouă activitate legată de unul dintre proiectele cu fonduri europene pe care le derulează. Este vorba de un schimb de elevi pe termen scurt, în cadrul proiectului „What’ the Use of It?” de parteneriat strategic între şcoli, care a avut loc în oraşul spaniol Jumilla.

Au participat elevi şi profesori din Spania, ţara gazdă, din Cipru, Croaţia, Romănia şi Turcia, care au avut experienţe şi activităţi foarte interesante şi utile pentru obiectivele proiectului. Echipa colegiului a fost formată din elevii: Cazacu Ioana-Arina, Dolineanu Mircea, Merticaru Andrei, Oboroceanu Andra şi profesorii însoţitori Andrei Cristina-Elena şi Andrei Gabriel.

Elevii din cele cinci ţări au participat la programul elevilor spanioli, care i-au şi cazat, integrându-se perfect în programul gazdelor. Oaspeţii au avut ocazia să cunoască sistemul de învăţământ spaniol şi să-l compare cu cel din care provin, dar şi modul de viaţă al unei familii spaniole. La final au participat la un workshop foarte interesant legat tocmai de sistemele de învăţământ şi de soluţii pentru a face şcoala şi în particular ştiinţele mai accesibile şi mai utile în viaţa reală; acesta este, de fapt, unul dintre obiectivele proiectului. În acelasţi timp, profesorii însoţitori au avut activităţi legate de aspecte tehnice ale proiectului, definitivând materialele propuse de proiect (un curs interdisciplinar opţional, care să justifice în faţa elevilor necesitatea învăţării matematicii în şcoală).

În acelaşi timp a avut loc şi un schimb intercultural foarte interesant şi util, oaspeţii luând contact cu istoria, geografia şi economia locului.

A fost o experienţă deosebit de benefică pentru băcăuani, contribuind la integrarea colegiului în practicile europene, în contextul în care cooperarea între ţările europene devine din ce în ce mai mult o necesitate.

Prof. Cristina Andrei

Întâlnirea din Turcia

Cea de-a treia intâlnire a partenerilor din proiectul ERASMUS + “What’s the use of It?” coordonat de Colegiul Naţional Gheorghe Vrănceanu a avut loc în perioada 10-15 mai în Ankara,Turcia.

Pe parcursul celor 4 zile, gazdele au fost profesorii şi elevii de la Ankara Fen Lisesi, asigurând partenerilor din România, Croaţia şi Spania un program variat, axat pe şedinţe de lucru intens pe marginea lecţiilor de matematică aplicată ce se vor realiza în următoarea parte a proiectului, participare la ore de curs cât şi vizite la principalele puncte de atracţie din Ankara (Mausoleul lui Ataturk, Muzeul Anatoliei ) dar şi o frumoasă incursiune în istoria şi cultura de pe tărâmurile Cappadociei. De asemenea, s-a definitivat formatul materialului final din proiect, un curs interdisciplinar opţional.

Coordonaţi de prof. Cristina Andrei, echipa C. N. Gheorghe Vrănceanu a fost formată din prof. Gabriel Andrei, director al Colegiului, prof . Curbat Florin, prof. Mărgineanu Lăcrămioara şi prof. Balaban Bianca.A fost o experienţă pe cât de fructuoasă, pe atât de frumoasă.