COLEGIUL NATIONAL

GHEORGHE VRANCEANU

Evenimente Proiecte

co3satellite


„Launching our CO3 Erasmus Satelitte” 2015-1-ES01-KA219-016006_2

Colegiul Naţional „Gh. Vrănceanu” beneficiază de un nou proiect european, în cadrul programului Erasmus+. Este vorba de un proiect KA2 de parteneriat strategic între şcoli „Launching our CO3 Erasmus Satelitte” 2015-1-ES01-KA219-016006_2, la care participă şcoli din Spania (ţara coordonatoare)- Colegio Salesiano San Miguel Arcángel, Italia-Liceo Scientifico Statale "Marie Curie", Finlanda-Pyörön Koulu, Slovenia-Srednja šola Črnomelj şi România.

Proiectul se adresează elevilor care sunt în clasa a 9-a în anul școlar 2015-2016, profil real şi se desfăşoară pe durata a 2 ani şcolari.

Proiectul îşi propune schimbarea mentalităţii tinerilor şi nu doar a lor de la „Ce pot face pentru mine?” la „Ce pot face pentru alţii?”. Acest lucru se va face cu ajutorul unei metode numită Service Learning, care va fi învăţată şi aplicată în cadrul a 5 ateliere.

Echipa proiectului din Bacău este formată din profesorii: Cristina-Elena Andrei (coordonator), Ana-Maria Egarmin (responsabil diseminare şi coordonator ateliere-SOCIAL ACTION), Gabriel Andrei (responsabil produse finale şi calitate), precum şi coordonatorii de ateliere: Mihaela Cojan (EUROPEAN LANGUAGES LAB), Laura Duţă (STUDENT JOB SEARCH AND CAREER ADVISORY), Doina Leonte (ARCHITECTURE AND RECYCLING) şi Merticaru Cristian-Ovidiu (HEALTHY LIFE PROJECT ).

ATELIERE:

SOCIAL ACTION

EUROPEAN LANGUAGES LAB

STUDENT JOB SEARCH AND CAREER ADVISORY

ARCHITECTURE AND RECYCLING

HEALTHY LIFE PROJECT

Întâlnirea din Slovenia

Colegiul Național Gh. Vrănceanu beneficiază de un nou proiect european, în cadrul programului Erasmus+. Este vorba de un proiect KA2 de parteneriat strategic între școli „Launching our CO3 Erasmus Satelitte”, la care participă școli din Spania (țara coordonatoare), Italia, Finlanda, Slovenia și România.

Între 6-9 noiembrie a avut loc prima întâlnire transnațională a proiectului, în Cernomeli, Slovenia. Au participat câte 2 profesori din fiecare țară, delegația României fiind formată din profesoarele Cristina-Elena Andrei (coordonator) și Ana-Maria Egarmin (responsabil diseminare). S-au pus la punct detalii de organizare a proiectului, respectiv cum se va desfășura concret în fiecare țară. S-au stabilit activitățile din perioada următoare.

Proiectul își propune schimbarea mentalității tinerilor și nu doar a lor de la „Ce pot face pentru mine?” la „Ce pot face pentru alții?”. Acest lucru se va face cu ajutorul unei metode numită Service Learning, care va fi învățată și aplicată în cadrul a 5 ateliere.

Echipa proiectului din Bacău este formată din profesorii: Cristina-Elena Andrei (coordonator), Ana-Maria Egarmin (responsabil diseminare și coordonator ateliere), Gabriel Andrei (responsabil produse finale și calitate), precum și coordonatorii de ateliere: Mihaela Cojan, Laura Duță, Doina Leonte și Merticaru Cristian-Ovidiu.

Este un proiect care, sperăm, va contribui la schimbarea mediului din jurul nostru, începând cu schimbarea fiecăruia dintre noi.

prof. Cristina Andrei

Întâlnirea din Italia

În perioada 8-14 mai 2016, o echipă a Colegiului Naţional „Gh. Vrănceanu” a participat la o nouă întâlnire internaţională în cadrul proiectului Erasmus+ „Launching our CO3 European Satelitte”, desfăşurată în oraşul italian Giulianova. Proiectul de parteneriat strategic între şcoli are colaboratori, pe lângă colegiul din Bacău, câte o şcoală din Italia (gazda acestei întâlniri), Spania (coordonator), Slovenia şi Finlanda şi îşi propune schimbarea mentalităţii de la „ce pot eu obţine din această activitate?” la „ce pot eu face pentru cei din jurul meu cu această activitate?”. Proiectul se desfăşoară prin acţiuni în cadrul a 5 ateliere, care au fost reprezentate de câte un elev la întâlnirea din Italia.

Iată o mărturie a unui participant la această activitate:

Proiectul Erasmus +- o noua experienţă. Erasmus este o oportunitate către nou şi cunoaştere fiind unul dintre puţinele proiecte şcolare care au ca rol integrarea elevilor în activităţi internaţionale ce le dezvoltă capacitatea de comunicare într-o limbă universală. Asta am facut şi noi când am fost recent in Giulianova, Italia, într-o deplasare cu acest proiect, eu-Otilia Pletea, Ioana Cojocaru, Alexandra Curbăt, Abiţei Tudor, Radu Bostan, toţi elevi ai colegiului „Gheorghe Vrănceanu” in clasa a 9-a, alături de 2 insoţitori, domnul profesor Cristian Merticaru şi domnul director Gabriel Andrei. A fost o experienţă unică ce ne-a pus la încercare abilităţile de a vorbi în public pentru a susţine o prezentare a proiectului realizat de fiecare în parte, alături de echipa sa, în decursul primelor zile, dar şi capacităţile de jurizare obiectivă în cadrul concursului de logo-uri desfăşurat în ultima zi. Am avut ocazia să cunoaştem nu numai capitala Italiei în excursia de o zi organizată de ei, ci să ne cunoaştem şi între noi şi să aflăm noi idei dezvoltate pe scurt şi in timpul prezentărilor, dar cu o privire din interior în timpul discuţiilor purtate intre noi, bineînţeles în engleză. Chiar şi locuitul la familiile gazdă a fost ceva de neuitat, e experienţă placută şi interesantă in acelaşi timp, incomparabilă cu perspectiva de turist pe care ne-ar fi oferit-o o acomodare hotelieră şi nu de localnic. Per total, Erasmus+ ne-a oferit o provocare pe care consider că am dus-o la capat cu bine, ca şi participanţi ai proiectului, dar şi ca reprezentanţi ai şcolii şi ai ţării.Urmează o întâlnire în România, care va avea loc în octombrie, găzduită de Colegiul Naţional „Gheorghe Vrănceanu”.

prof. Cristina Andrei

Întâlnirea din România

În perioada 5-8 octombrie, la Colegiul național „Gh. Vrănceanu”, a avut loc o întâlnire transnațională în cadrul proiectului Erasmus+ “Launching our CO3 Sattelite”, nr. 2015-1-ES01-KA219-016006_2.

La colegiul băcăuan au sosit oaspeți, profesori din Italia, Finlada, Slovenia și Spania (Pesonen Ville Petteri-Finlanda, Giuseppe Bizzarri-Italia, Manuelita Melchiorre-Italia, Marta Strmec –Slovenia, Alexandra Kočevar-Slovenia, Carmen Belén Esparrago Acosta-Spania, Pilar Muñoz Carrasco-Spania). Împreună cu profesori români(Cristina Elena Andrei, Gabriel Andrei, Ana Maria Egarmin, Laura Duță, Merticaru Cristian, Leonte Doina, Cojan Mihaela) și elevi ai colegiului, aceștia au participat la workshopuri foarte interesante, în care s-au schimbat idei și s-au învățat lucruri deosebite, legate de implicarea în viața comunității; ideea proiectului este să reușim să schimbăm mentalitatea elevilor, profesorilor și nu doar a lor, de la a fi motivați nu de ceea ce pot ei obține prin acțiunile lor, ci de cum pot ajuta pe ceilalți. Pe lângă bilanțul activităților din primul an al proiectului, s-au făcut propuneri pentru perioada următoare, iar elevii români au facut și o prezentare foarte apreciată de profesorii străini. De asemenea, oaspeții au ținut câteva lecții unor clase din colegiu, atât profesorii cât și copiii fiind foarte încântați de această experiență.

A fost o întâlnire care a contribuit la cunoașterea Bacăului și a colegiului peste hotare, precum și la integrarea școlii în activitățile învățământului european.

prof. Cristina Andrei